Ароматите на Цветница за които дори не се замисляме

momina-salza

Последните няколко седмици говорихме доста за Цветница, за традициите обичаите и доста свързани с празника неща, които няма смисъл да преповтаряме, ако някой ги е пропуснал може направо да посети тази страница за Цветница. Сега ще се съсредоточим в ароматите които присъстват по време на Цветница и на които обаче не обръщаме може би достатъчно внимание!

Защо да се занимаваме с аромати на които по принцип не обръщаме внимание?

Ако се замислите колко пъти не сте обръщали внимание на нещо, което в последствие ви е трябвало или се е оказало, че ви харесва сигурно ще се учудите сами от себе си. Но не това е главната причина за днешната тема за Цветнциа и ароматите около Цветница, а това, че те са там, че те са част от пролетта, пролетното настроение и по един или друг начин ще погалят сетивата ви!

Най-известните и често срещани ухания през Цветница

varbovi-klonki
Сигурно се сещате за аромата на свежите върбови клонки които раздават в църквата, напръскани със светена вода? А замисляли ли сте се колко свеж и приятен е този аромат и как сам по себе си е по-свеж от всеки освежител за стая?

Уханието на пресните и свежи върбови клонки е олицетворението на Цветница, която на места се нарича и Връбница. Уханието им винаги оставя като, че ли на заден план и дори не се замисляме, че го има и колко приятно всъщност е!

zdravecДруг слабо забелязван но със доста силно присъствие около Цветница аромат е този на Здравеца. Здравецът е едно от растенията, които се прави на букет и се носи на Цветница.

Неговият аромат е много специфичен и в интерес на истината не много популярен, но доста силен и което не можем да му отречем много свеж. В общи линии когато се сетя за здравец винаги в съзнанието ми изникват спомени от росната пролетна градина в която се намират по няколко стръкчета здравец от които се носи аромата на пролет.

momina-salza
Момината сълза е друг приятен пролетен аромат, чийто аромат доста често минава просто като фон и не изпъква, но който за сметка на това е толкова чист и свеж, че ако успеете да се концентрирате върху него ще усетите, че почвате да се пристрастявате.

След като аромата му попадне в обхвата на сетивата ни те автоматично търсят източника на този свеж, лек и цветен аромат.

 

Това са само няколко ухания от Цветница, но съвсем не означава, че са всичките! До 13 Април ще допълня статията с поне още няколко ухания които не трябва да пропускаме тъй като се срещат за доста кратко време през годината!

About Ая Стефанова

Ая Стефанова
Обичам парфюмите, харесвам всички аромати в обкръжението ми и обожавам детайлите. Държа да съм в крак с най-новото и когато мога да помагам!