Баба Марта на 1 Март 2014

1-mart

Баба Марта както всяка година ще ни зарадва с идването си на 1 Март и тази година! Освен всичко тази година ще можем да се порадваме още повече на празника защото се пада в събота, а и се очаква времето да е сравнително меко, без превалявания в по – голямата част от Страната.

Кои са Именници на 1 Март?

На 1-ви Март повод за празнуване имат всички дами които носят имената Марта или Евдокия, защото освен 1 Март на този ден честваме и името на Света премъченица Евдокия. От мъжете поздрав и приятели на този ден могат да очакват тези които се казват Мартин.

Още за Баба Марта

Според българските предания Баба Марта е въплъщение на пролетта и непостоянството на времето през месеца. Според тези предания времето е такова, каквото е и настроението на Баба Марта.

Ако навън е топло и приятно това означава, че Баба Марта е в добро настроение, а ако е лошо и неприветливо означава, че тя не е в добро настроение.

Рано сутринта на 1 Март всяка домакиня трябва да измете дома си и след като приключи тя трябва да хвърли червена престилка върху някое плодно дърво или върху оградата. Смисълът от това е, че Баба Марта ще бъде весела ако я посрещнем на чисто и защото червеният цвят я прави щастлива.

На този ден старите хора ще е по добре да си стоят у дома и да не се мяркат по улиците защото Баба Марта на харесва старите хора и предпочита да вижда млади такива.

About Ая Стефанова

Ая Стефанова
Обичам парфюмите, харесвам всички аромати в обкръжението ми и обожавам детайлите. Държа да съм в крак с най-новото и когато мога да помагам!