Лазаровден традиции и обичаи за Лазаровден 2014

lazarovden

Лазаровден или празника на “Лазар” лице което Христос възкресява. Тази библейска история за човекът Лазар възкресен на четвъртият ден след своята смърт заради своята доброта е предавана вече повече от 2000 години и в православната църква се чества всяка година седмицата преди настъпването на Великден и по точно на съботата преди Великден.

Тази година Лазаровден се пада да бъде на 12 Април и на този ден имен ден ще имат Лазар, Лазарин и Лазарка.

В България празника може да бъде срещнат още под името “Лазар”, “Лазарова Събота”  или “Лазарица” и на самият Лазаровден се извършват няколко старинни обичая като Лазаруване, Боенек и Кумичене.

Сутринта на Лазаровден

Рано сутринта на Лазаровден момите в селото стават и се обличат в новите си и чисти одежди-носии, накичват  се с красиви накити и венци от пролетни цветя като ги поставят на главите си. Тези моми наричат себе си Лазарки и след като се съберат на селският мегдан тръгват да обикалят през селото и преминават през къщите на съселяните с обредни песни на уста за здраве, берекет и добра година. Освен песните те танцуват и своят танц наричан много често “боенек”, който споменахме малко по-горе.

Когато Лазарките влязат в някой дом, стопанката му ги кара да скачат колкото могат по-нависоко, и да тропат с крака. Според поверията колкото по-високо са скачали Лазарките толкова повече посевите ще поникнат и колкото повече са тропали толкова повече животните ще се множат.

След това стопанката дарява Лазарките със яйца, те благодарят и преминават към следващата къща.

About Ая Стефанова

Ая Стефанова
Обичам парфюмите, харесвам всички аромати в обкръжението ми и обожавам детайлите. Държа да съм в крак с най-новото и когато мога да помагам!