Великден 2014

velikden

Великден е може би най-големият църковен празник за годината заедно с Рождество Христово и под Великден се разбира възкръсването на Спасителя. Тази година Великден ще се състои на 20 Април в Неделята последваща Цветница в края на страстната седмица!

Как се избира датата на Великден?

Абсолютно винаги ми е било интересно как се определя датата на която се чества Великден и затова най-накрая се реших да направя малко проучване за да разбера и естествено сега ще споделя с вас формулата по която се изчислява датата му!

Интересно за мен бе факта, че Великден може да се празнува 2 пъти поне това се случва при Пасхата. В Православната църква датата на Великден винаги се пада в края на Страстната седмица, която започва на първото пролетно пълнолуние! Спрямо Великден се определят и подвижните църковни празници като Цветница и Лазаровден.

strastnata-sedmica

Какво е Страстната Седмица от Великден?

Друго нещо което не знаех е какво точно представлява страстната седмица и защо е наречена така, след като се зачетох малко повече в wikipedia относно Великден установих, че под Страстната Седмица се разбира последната седмица от живота на Иисус Христос седмицата през която бива положен на кръста.

Празника започва с неговото влизане в Йерусалим и свършва с Възкръстването му. Всеки ден от тази седмица се изрича с представката Велики например Влики Понеделник и така нататък до последният ден от седмицата Велика Неделя.

Обичаите за Великден

Както предполагам повечето от вас се досещат кой е най-добре познатият обичай за Великден?
За тези които не се сещат (въпреки, че едва ли има такива) ще кажа, че това е традицията с боядисването на Великденските яйца!

Великденските Яйца са яйца, които боядисваме в различни цветове, но има едно основно правило и то е, че първото Великденско яйце трябва задължително да бъде червено!

В древността евреите са имали обичай според който когато гост отиде в дома на някой той трябва да носи със себе си подарък. Бедните гости носили като дар яйце и така обичаят с Великденските яйца стартира (по данни от светите писания) след като Мария Магдалена посещава Рим където тя се среща с Имератора и му подарява Яйце боядисано в червено.

Българските обичаи за Великден

velikden-qica

Българските традиции повеляват, че яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика Събота. По традиция първото яйце се боядисва червено, като най-възрастната жена го взема докато е още горещо и обрисува кръст върху челата на децата в къщата.

Освен яйцата традиционно се замесват и обредни пити, като те могат да бъдат и козунаците, които са също замесвани през Четвъртък на Страстната седмица.

 

Кой има имен ден на Великден?

През Великден 2014-та година (както между впрочем и всички минали чествания) имен ден имат носещите имена като:

Велико, Велик, Велин, Велика, Величка, Велислав, Велка, Величко, Велко, Вили, Вельо и Витан, на които можем да им пожелаем само весел празник и чудесно изкарване!

About Ая Стефанова

Ая Стефанова
Обичам парфюмите, харесвам всички аромати в обкръжението ми и обожавам детайлите. Държа да съм в крак с най-новото и когато мога да помагам!